Faaliyet konusu Silopi Şırnak’da elektrik enerjisi tesisi kurmak ve bu tesiste üretmiş olduğu elektriğin satışını gerçekleştirmek olan Silopi Elektrik, 135 MW gücündeki akışkan yatak teknolojisi ile çalışan termik santralin birinci ünitesini 2009 yılında tamamlamıştır. İlave olarak devam eden kapasite genişletici yatırımları çerçevesinde her biri 135 MW gücündeki ünitelerden ikinci ünite 10 Nisan 2015’de devreye girmiş ve elektrik üreterek şebekeye verilmiştir. Bunu takiben Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne ilgili MW göstergeleri verilmiş ve resmen Geçici Kabul yapılması hususunda talepte bulunulmuştur. Üçüncü ünitenin ise 2015’in ikinci yarı yılı itibarıyla devreye alınması öngörülmektedir.
Başlıca faaliyet konusu termik santral kurulumunu ve işletmesini yapmak suretiyle elektrik enerjisi üretmek ve satışını yapmaktır. Silopi Elektrik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilmiş 23.03.2004 tarih, EÜ/308-3/424 sayılı ve 20 yıl süreli Üretim Lisansı’na sahip olup, üretim faaliyetlerini bu lisansla sürdürmektedir. Lisans süresi, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 25. Maddesi gereğince lisans süresinin bitiminden 12 ay önce başvurulması koşuluyla her dafasında en fazla 49 yıl süreyle yeniden uzatılabilmektedir.
Silopi Elektrik, elektrik üretiminde ihtiyaç duyduğu ana yakıtı işletmekte olduğu asfaltit sahasından sağlamaktadır. Silopi santralinde ana yakıt olarak kullanılan asfaltitin kalorifik değeri 5.500-5.800 kcal/kg aralığındadır. Asfaltit, petrol kökenli katı bir yakıt olup yüksek yumuşama noktasına sahip doğal asfalt benzeri bir maddedir. İşletme ruhsatı Silopi Elektrik’in uhdesinde bulunan Silopi asfaltit sahası, Şirket’e önemli bir maliyet ve kaynak sürekliliği avantajı sağlamaktadır.
Bu kapsamda Silopi Elektrik,
- Yakıt maliyetlerinin kontrol edilebilir olması,
- Yakıt maliyetinin döviz kuru oynaklıklarından etkilenmemesi,
- Yakıt temininin sürekliliği ve dış kaynaklardan bağımsız oluşu (özellikle kış aylarında doğal gazın kesilmesi/azalması, boru hatlarında basınç düşüklüğü vb.),
özellikleri dolayısıyla diğer termik santrallara göre avantajlı konumdadır.